PILATES

Je bent zo sterk als je romp is!

Pilates

Pilates is een trainingsmethode waarbij houding, stabiliteit, coördinatie, ademhaling en focus op lichaam en geest het uitgangspunt is. Het is een effectieve workout die spiergroepen tegelijk versterkt en rekt om een evenwichtig en soepel lichaam te krijgen. Eerst wordt een stevige basis, je centrum of powerhouse opgebouwd. Je leert werken vanuit je “korset” of diepe buik-, onderrug-, en bekkenbodem spieren. Van daaruit werk je verder aan je hele lichaam. Een stabiele, sterke kern vermindert het risico op blessures en daarom is het verstandig om de stabiliteit van je kern te trainen. Op deze manier is je hele lichaam betrokken bij alle oefeningen.

Powerhouse

Bij elke pilatesoefening zorg je ervoor dat je rug, buik en bekkenbodem actief zijn. Elke beweging die je maakt, begint bij het activeren van je power house, (je diepste spieren) waarbij je ademhaling een grote rol speelt. Een sterk power house geeft je met elke activiteit meer kracht en balans. De oefeningen beschermen je rug in het dagelijks leven en zorgen voor een goede houding. Langere sterke spieren zorgen voor soepelere gewrichten. Hoe beter onze gewrichten alle dagelijkse bewegingen aankunnen, hoe minder snel ze verslijten.

Je kunt de oefeningen uitvoeren op een mat, daarbij gebruik je de eigen lichaamsweerstand. In de lessen werk je ook af en toe met materialen die voor meer afwisseling en uitdaging zorgen. De resultaten zijn sterkere kernspieren, een betere houding, meer stabiliteit, toegenomen flexibiliteit en algehele fysieke fitheid.

Joseph Pilates de grondlegger, noemde zijn methode ‘the art of controllogy’. Hij geloofde sterk in het principe dat je met je geest controle kunt krijgen over het functioneren van het lichaam. Bij Pilates heb je dus concentratie nodig en is een waardevolle body & mind les.

Bij ernstige rug- of nekklachten zijn groepslessen niet de ideale manier om met Pilates te starten. Er kan voor privé begeleiding gekozen worden, hier kunnen makkelijk aanpassingen worden gemaakt, zodat op een veilige manier de probleemzones aagepakt kunnen worden. Doorstromen naar een groepsles is altijd mogelijk, mits er plek is.

De eerste tien lessen zul je nog moeten wennen. Na nog eens tien begin je het resultaat te zien en te voelen. Volg je dan nog eens tien lessen, dan kun je niet meer zonder.

Welke groep past bij mij?

Er zijn reeds verschillende Pilates groepen aan het werk. Het nivo kan hier en daar per groep verschillen. Belangrijk om te weten is dat de oefeningen op ieder gewenst nivo uit  te voeren zijn.

Wanneer je klachten hebt (gehad) of wanneer je weinig gesport hebt en/of je erg stijf bent, adviseer ik om te beginnen met persoonlijke begeleiding of een beginnersgroep.

Heb je interesse? Dan kun je je aanmelden voor een gratis proefles.

 

Wat kost het?

1 les per week: € 25 per maand (tarief 2024)

2e en volgende les: 30% korting

Het abonnement wordt bij voorafbetaling automatisch geïncasseerd. Voor opzeggen van het abonnement of in geval van een langdurige blessure/afwezigheid verwijs ik naar de Algemene Voorwaarden.

 

Wanneer zijn de lessen?

Zie: SCHEMA

Heb je interesse?